25 juli 2024
Buurtbewoners, schoolkinderen van basisschool De Vossenburcht, wethouder Duurzaamheid Evert Stellingwerf, docenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, de buitendienst, Vizier op Werk en vele anderen waren aanwezig bij de feestelijke opening van de ecosloot aan de Nicolaas Beetsstraat. Op vrijdag 12 juli is deze bijzondere mijlpaal gevierd. Het was ook een perfecte moment om de ecosloot van dichtbij te bekijken en er met de buurt van het voorlopige eindresultaat te genieten.
Ontstaan van de ecosloot
De ecosloot is gerealiseerd door een combinatie van geluidswerende hederaschermen langs de Nicolaas Beetsstraat en de voormalige hekwerken van het WTC. Daartussen lag een braak stuk terrein zonder bestemming. Een mooie kans voor meer groen en biodiversiteit in de buurt. De bewoners wilden er meer kleur en eetbare planten en bomen hebben. Dat was het begin van de ontwikkeling van de ecosloot.
Hergebruik van materialen
Bij de sloot staat het vergroten van de biodiversiteit op één door het creëren van ideale omstandigheden voor flora en fauna. Uniek aan de ecosloot is de regelbare waterstand. Bijna alle gebruikte materialen zijn afkomstig uit projecten van de gemeente en het groenonderhoud. Op deze manier zijn alle materialen duurzaam hergebruikt. Gekapte stammen, stronken, tegels van het NK-Tegelwippen en stenen zijn in de sloot verwerkt, waardoor het water zowel kan worden geborgen als afgevoerd.
Inheems en eetbaar groen
De ecosloot is een rijk gebied met veel verschillende soorten groen en plek voor allerlei kleine diersoorten. Ook voor de bewoners valt er op termijn genoeg fruit te snoepen. Rond de sloot staan oude appel- en perenrassen en bessen- en hazelnootstruiken. Inheemse en ramblerrozen kruipen de komende jaren tegen de cortenstalen boomconstructies op. Ook is de ecosloot verrijkt met keukenkruiden, kleurrijke bollen en inheemse kruidachtige planten als daslook, stinkende gouwe, ooievaarsbek e.a. Dit bij elkaar creëert een oase voor insecten en vogels. Takken begroeid met mossen bieden een fijne plek voor egels, padden en salamanders.
Grote inzet van alle betrokken partijen
De aanleg en coördinatie van de sloot is gedaan door de buitendienst van de gemeente Leeuwarden. Vizier op werk maakte de cortenstalen bomen en het toegangsbord. Daarnaast is er een vleermuizendeskundige bij het project betrokken en er werken studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein mee. De studenten volgen nauwlettend hoe het beheer van de sloot verloopt en welke resultaten dit oplevert. Een aantal hekken moeten nog voorzien worden van een laagje zwarte verf. In principe is de ecosloot niet toegankelijk. De gemeente gaat nog in overleg met de buurt over de mogelijkheid om de sloot op bepaalde dagen open te stellen voor publiek.
We blijven de ontwikkeling van de ecosloot volgen!